Ravoire   Schweiz  2011 (fra  sommerferien 2011)    

                                      

 

En god begyndelse på en ferie, har for os altid været et par dage i det skønne Schweiz. Nærmere betegnet i Raoire lige uden for Martigny i kanton Wallis. I år var forventningerne måske lidt mere spændte, da vi jo havde en "ufuldendt tur" fra sidste år, som vi håbede at kunne gøre om. (Læs:Col du Sanetsch).  Køreturen skal ud af kroppenVejret havde ikke helt spillet med os, og selv om vi fik en god vandretur, foregik det i tæt tåge og uden den sigtbarhed og udsigt vi bl.a. også var kommet for at få. Så den ville vi gerne gøre om.

 

 

Men en vandretur i "knapt så godt vejr" kan også blive en god oplevelse, hvad vi også i år måtte sande, og et par dage senere skulle skønne rigtigt meget på.

Men hvad ???? - så har vi blot endnu mere tilgode, og det er jo en herlig ting !!!

 

 

 

Direkte fra Ikast, "landede" vi i Ravoire onsdag d. 20 juli.  Med et par chaufførskift undervejs, og lidt søvn til os begge, havde turen, helt som forventet, taget i nærheden af 15 timer.  Fornuftigt kørevejr, og ingen dramatiske begivenheder.  Jeg holder meget af selve køreturen, og kan inden turen, glæde mig i flere dage til samme.

 

 

 

 

 

Birte og Michel stod klar med frokosten, og efterfølgende var det rart at få de mange timer i bilen "ud af kroppen", hvilket fint kan gøres ved at gå en tur i lokalområdet.  

 

De afmærkede ruter starter lige uden for døren, og en tur ned for at se hvordan "Dzarman's-vinen" udviklede sig, lød som en rigtig god idé. ?? Det er et par hundrede højdemeter ned og efterfølgende tilbage, op igen.

 

Vejret var fint i området. Temperaturen ikke høj, men OK til en lille (et par timers) vandretur.

 

Torsdag d. 21. juli   mod "Mont Noble"

 

Vejrudsigten var ikke som vi helst havde hørt den, så planen om at gentage sidste års vandring eller andre ture, der bevægede sig i lidt mere extreme højder, eller for den sags skyld - lidt mere udsatte områder, ville ikke være nogen god idé. Chancerne for at komme i samme situation som sidste år, med regn, tåge og lavt liggende skyer ville være alt for stor.

 

 

 

 

 

Men under hensyntagen til vejrudsigten, fandt Michel imidlertid en tur, hvor vi både kom lidt op i højden, og stadig ville have en rimelig chance for god sigtbarhed. Så vi drog afsted mod "Mont Noble".

 

 

 

Fra "Martigny" gik det på motorvejen mod "Sion". Hvor vi drejede mod syd ind i "Val d´Hérens". Herfra gik det også kraftigt opad. Fra "Sion i 500m højde, kørte vi ad serpentinere gennem "Vernamiege" (1321m) og "Mase" (1345), og lidt tilbage igen (vi kørte forkert) og ad en sidevej, med grusstier til en lille plads, hvor bilen blev efterladt (1760m højde) og vi fortsatte til fods.

 

 

Vejret var rimeligt, så vi var optimistiske og troede vi fik lov at gå hele turen. "Mont Noble" er i 2673m, så vi skulle bruge i hvert fald  3½ time for at nå dertil.  Første strækning var i forholdsvis tæt skovbevoksning uden det store udsyn, men med masser af de fantastiske "Douglas - fyr"

 

Efter ca. 1½ time var vi over trægrænsen, og kunne nyde udsynet tilbage, ned i Rhonedalen. Vi var nu nået op på "sæteren" med de sommergræssende køer.

 

 

 

Vi fortsatte ganske kort forbi et punkt kaldet "La Combe" (2324m) hvor vi læ af en lille hytte spiste.forkost. Vejret som indtil nu havde artet sig ganske fint slog nu fuldstædigt om inden for få minutter.  Tågen kom bølgende ned ad bjerget, og i løbet af sekunder var vi omsluttet af tågen, med lavere temperaturer og en kold vind som følge. Vi vidste det kunne ske, så tøjet lå klar i rygsækken. Desværre var der nu ingen mening i at fortsætte. Længere opad blev det kun værre, og udsigt og udsyn var der intet af, så beslutningen om at vende om var ikke svær.

 

 

Så iklædt vind- og vandtæt tøj gik det nu samme vej retur. Vi havde trods alt været afsted i ca. 4 timer og haft en god tur. Sådan en tur er jo også en oplevelse, selv om det ikke var den vi havde planlagt.

 

 

 

På tilbageturen var der lidt underholdning af Schweitsiske skovarbejdere der med imponerende præcision fælder og afgrener de store træer.

 

Der fældes...................og afgrenes.

 

 

 Fredag d. 22. juli.  Alpage de Bovine   1987m

 

Når vejrudsigten siger vejret er bedst fra morgenstunden, må vi jo op og afsted. Så allerede 08,30 havde vi parkeret bilen på P-pladsen i Forclaz passet. Dagens tur var en lille bid som også indgår i TMB (Tour Mont Blanc). En ca. 2 timers tur til "Alpage de Bovine", og samme vej retur.

 

 

 

Forclaz er i 1527m, og vi skulle herfra, opad over ca. 5 km til 2040m, hvilket er  +10% stigning, Og med et underlag, hvor overfladen havde absorberet- og stadig indeholdt en pæn del af nattens fugtighed, skulle vi passe på, hvor vi satte foden. Det var ind imellem godt smattet og rigitigt glat.

 

 

 

 

Den første del af turen var i tæt skov, men fra tid til anden var der en lillle lysnig, som gav en god udsigt til "Matigny" og ned gennem "Rohn-dalen". De lidt fjernere bjergtoppe forsvandt i skydækket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Efter ca. 2 timers vandring nåede vi dagens "højdepunkt".  2040m og den lille "havelåge", som kaldes "Collet Portallo", som står netop på turens højeste punkt..  Herfra kuknne vi se ned til dagens mål, som lå ca. 15 min. og 53 m under os.  Vi fik også et fantastisk udsigt til "La Catogne" som var stort set "lige foran os". Udsigten til "Gr Combin (4314m)" som i fugleflugt ligger ca. 25 km væk, og som normalt kan ses herfra, var derimod annulleret p.g.a. skyer. ??  Utroligt, hvad man skal finde sig i. ?

 

 

"Collet Portallo"

 

 

 

 

 

 

 

 

2 timer opad - så skal der gøres noget ved vædskebalancen. !

 

 

"Alpage de Bovine" - der laver de ost, men værten supplerer indtægten med salg af spise- og drikke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen tilbage var samme vej, så efter at have nydt et glas - og udsigten begav vi os retur. Tilbage ved "ColletPortallo" slog vi os ned for at klare den medbragte madpakke, og med en udsigt som herfra - smager alting ekstra godt.  

Frokost ved "Collet Portallo"Tilbageturen på tørre stier

Turen ned gik hurtigt og sikkert.  Sporet var tørret pænt ind, så foden fandt sikkert fæste. Det blev til små 10 km på ialt 4tim50min. Slet ikke så dårligt med den højdeforskel.