Schweiz 2013:    Torrent Neuf    &   Mont Velan.     2. - 5. Juli 2013

 

 

Efter et par gode cykeldage i ”Vogeserne” var der jo ikke lang til vort næste stop – ”Ravoire/Martigny” i Schweiz. Som altid ser vi frem til et par dage hos Birte & Michel, der plejer at betyde at vi får lov at opleve de Schweiz’iske alper på meget nært hold, får noget rigtigt godt at spise og et godt og underholdende samvær.  

 

 

Skal der vandres og skal man op i højderne, som vi gerne vil, er det en betingelse at vejret viser sig fra den pæne side.  Når vi tænker tilbage, er der et par ture, som må stå til en revanche. Turen til ”Col du Sanetsch”i 2010 som foregik i tæt tåge og ”den ufuldendte” til ”Mont Noble i 2011, hvor vi blev overrasket at regn og tåge, for at nævne de 2 værste.

 

 

 

 

 

 

 

2. Juli 2013:  Vejret denne gang, ved ankomst tirsdag. d. 2. juli var fint, men udsigten til den efterfølgende dag var desværre regn, men med opklaring igen, i de efterfølgende dage. Beslutningen var derfor ikke svær. Dagen i dag, kunne endnu udnyttes til en mindre tur – dagen i morgen blev dømt til ”bytur” – og så ville de efterfølgende 2 dage have gode muligheder.  

 

 

 

 

”Ravoire” ligger i godt 1400m højde, og lige udenfor døren er der fine muligheder for gode vandreture. Uanset i hvilken retning du går, ændres højden drastisk – enten op eller ned. Men med gode markeringer, så man selv uden en ”lokalkendt guide” har en mulighed for at finde rundt. Dagen var allerede lidt fremskreden, men Birte kender området som sin egen bukselomme, og vi havde en rigtig fin tur på ca. 3 timer.

 

 

Vejret d. 3 juli blev nøjagtig som prognosen/forventet, og vLe Catognei holdt vor plan om at være helt inaktive – hele dagen. En tur ned til byen, og et par butikker var hvad det blev til !

Fotoapparatet blev denne dag, kun brugt to gange. !

               1. Et billede af ”Le Catogne” 2598m som også fortæller lidt om dagens vejr. !

               2. Et billede af ”La bonne Cuisine”  ”les gens qui travaillent”

 

 

 

(hvor fa'en kommer alle de flasker fra)

 

 

 

 

 

 

4 juli 2013

 

 

”Le Torrent-Neuf”  eller ”Bisse de Savièse” som den også bliver kaldt. En vandretur, frem og tilbage,  på godt 3 timer incl. pause til madpakken og ”en lille én”, som ud over at være en fantastisk oplevelse, også viser hvilke trængsler de lokale bønder, for flere hundrede år siden måtte igennem for at skaffe vand til deres afgrøder.

 

En ”Bisse” er en kanal fremstille med det formål at bringe vand oppe fra bjergene, frem til de meget højtliggende marker (små 1000 m højde) i Wallis. Uden vand – ingen afgrøder, hvilket bønderne tidligt måtte sande.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanalen er påbegyndt tilbage i 1430, og har været i drift helt frem til 1934.  Et sindrigt system udhugget ned i, og igennem klipperne. Kanaler bygget af træ og fastgjort på siderne af de lodrette klipper, alt sammen med det formål, at lede smeltevandet fra højderne  derhen, hvor det gjorde nytte.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere af disse ”Biss’er” er nu moderniseret og tilgængelige med stier som gør det muligt at følge dem over længere strækninger. ”Le Torrent-Neuf” er en af de meget velholdte og spektakulære at følge. Ikke mindst p.g.a. 3 hængebroer, som er nyligt anlagt på den mest ufremkommelige del at turen, og hvoraf den længste er 95m. ”Le-Torrent Neuf” har i dag ingen betydning for afvanding, men er moderniseret p.g.a sin beliggenhed og fungerer nærmest som en slags museum.

 

 

 

 

 

Udgangspunktet er ”Saviese” lidt nord for ”Sion”, og tilkørselsforhold og parkeringsmuligheder er fine. Selve vandreturen er små 4 km., og man går frem og tilbage samme vej. Stien er smal, men  sikkerheden hele vejen er optimal. Undervejs får man et indblik i hvorledes de byggede kanalerne og arbejdede på de lodrette klippevægge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Bissen” har en hjemmeside, og kunne man tænke sig at tage turen virtuelt, er det muligt på http://www.altitude-pictures.ch/index.php/fr/bisse.html .

 

 

 

 

 

 

 

 


Plan du Pey
5. juli 2013

 

Endelig en dag, hvor vejret levede fuldt op til forventningerne. Klar og fuld blå himmel fra morgenstunden – lige hvad vi skulle bruge til dagen,som var planlgt til at foregå i højderne.

Målet var ”Cabane du Vélan” i 2569m højde.

 

 

Allerede før kl. 08.00 var vi på vej op gennem ”Val d’Entremont” mod ”Bourg St-Pierre”, hvor dagens tur skulle tage sin begyndelse. Vi parkerede i et område lidt nord for byen, der heder ”Plan du Pey” og pakkede rygsækken og gav os undervejs.

 

 

 

Vindstille – blå himmel – ubeskriveligt smuk natur - ko-bjælder – !!! –  det er stærkt vanedannende det her, og man bliver ganske hurtigt i rigtigt godt humør.

 

Udgangshøjden var ca. 1800m, og vi forventede at have ca. 3 timer til ”Cabane Velan” i 2569m.

 

 

Dagen før havde vi købt vandrestave, som blev indviet på denne tur. Havde vi vidst hvilken hjælp og støtte de gav på sådan en tur, skulle vi have købt dem for flere år siden. Helt fantastisk. !!

 

 

 

 

 

 

Vejviser

Efter de første ca. 5km, var vi nået op i ca. 2300m højde. Turen var jævnt stigende, med godt underlag. Flere gange passerede vi den lille strøm/afvanding fra gletcheren ” de Tseudet”.

 

 

Herfra kunne vi se op til hytten, hvortil der nu kun var ca. 1km, men som lå yderligere 300 m højere, hvilket betød ca. 40 minutter mere.

 

 

 

 

En tur på i alt godt 3 timer. På det sidste stykke passerede vi et par snedækkede områder. men nåede panorama-terrassen til den næsten nye hytte, - bygget i 2003, - efter den gamle var brændt.

 

 

 

 

 

 

Cabane du Velan

Mont Velan  3708m

 

 

 

 

 

 

 

Med udsigt til ”Mont Velan” (3708m) ”Petit Velan” (3222m) og sydsiden af ”Grand Combin” kunne vi ikke lige komme i tanke om et bedre sted at indtage ½L skummende, koldt øl, og samtidigt at føle sig rigtigt godt tilpas. ! Hytten er også opholds- og overnatningssted for de der med "det rigtige udstyr",  bevæger sig yderligere op i højderne, med der var denne dag kun ganske få gæster.

 

 

Ned/hjemturen gik ad næsten de samme stier, men med et helt anderledes synsindtryk. Det er noget hurtigere at gå nedad, så kun godt et par timer kunne vi bruge på det.

Med tid til madpakke og pauser havde vi være af sted i 6 tim20min og gået 13,2km og 1068 højdemeter. Ikke så dårligt.

 

 

 

 

 

Så var det tid til at drage videre mod Italien - nærmere bestemt "Predazzo", hvor vi skulle deltage i cykelløbet "Marcialonga".

 

Turen fra "Ravoire" gik ind i Italien, over det store pas "Grand St. Bernard",(2469m) hvor man her midt iI juli stadig kunne se vinteren havde været hård og  foråret havde været koldt og meget ustadigt.

Sne og is havde ikke helt sluppet sit tag, og der var faktisk stadig skiløbere der fandt sne nok til en tur på brædderne.