Roque Bentayga

Roque Bentayga.

En vandretur på - og omkring den hellige klippe "Bentayga".

22. feb. 2020


>   klik !! - for store billeder  <

TIdligere år har vi på forskellige vandreture været forbi "Gran Canaria's" vartegn "Roque Nublo". Både "Roque Nublo" og "Roque Bentayga" befinder sig i kommunen "Tejeda"- og ca. lige langt fra byen af samme navn, blot på hver sin side. Alt sammen i det der siden 1987 har været en godt  263.000Km2 stor nationalpark - "Roque Rural  del Nublo"".

Adgangen til den lidt mindre kendte - "Bentayga" - er lidt mere besværlig, men vi fandt ud af, at med "Bus18", kunne vi stige af i noget der hedder "Los Moradas", og være rimeligt tæt på, til at kunne vandre det sidste stykke vej.

Venter på bussen. !

Med bus er turen på "GC60" fra "Maspalomas" til "Las Moradas" (ca. 5km før Tejeda) en tur, med lidt ventetid undervejs,  på ca. 1T45Min. Ved stoppestedet "Las Moradas", som ligger i 1165m højde, er der udover en afkørsel, som fører ned til 4 små landsbyer og forbi "Roque Bentayga" intet - bortset fra en fantastisk udsigt. Bag os står "Roque Nublo" klart mod den blå himmel, og foran os, på den anden side af det gamle vulkankrater (Caldera de Tejeda) ligger byen "Tejeda".  Ligesom man kan kigge dybt ned i "Barranco de Tejeda" - kløften mod "La Aldea".

Efter endnu et par små forhindringer/stigninger påbegynder vi turen op imod "Den hellige klippe". På afstand er den store monolitiske klippe et imponerende syn, og man forstår let hvordan både klippen og stedet kunne have fået kult status blandt de indfødte. Asfaltvej helt op til besøgscentret i 1249m højde. Her har man i en lille udstilling, forsøgt at fortælle historiene - både om geologien og om klippens betydning for old-kanarierne (Guancherne).

Fra platformen med P-pladserne og informationscentret er der stadig ca. 100 højdemeter at gå, til det sted man mener har været det "aller-helligste", hvor de religiøse ritualer har været foretaget. Stadig kan man, hugget i klipperne, se noget der minder om et alter, hvor de rituelle handlinger og ofringer  skulle have været foretaget. Og de små kanaler, hvis formål skulle have været, at lede blodet bort fra de ofrede dyr. !! Ligesom der er små grotter og andet menneskeligt tilvirket, som minder om, at "Guancher'ne" (De kanariske øers urbefolkning) har haft et liv her. I dag anvendes stedet også meget blandt astronomer, da ikke meget kunstigt lys forstyrrer her.

Men en fantastisk - næsten 360o udsigt - kun lige afbrudt af selve "Bentayga" som rager op i 1404m.  Et mere velvalg sted til madpakken kan man næppe forestille sig, med direkte udsigt til "Artenara" - øens højest beliggende by (1220m).


>   klik !! - for store billeder  <

Camino Real

Artenara - beliggenhed 1220m

Busafgangen hjemad var fra "Tejeda", så vi bevægede os ned fra bjerget, og langs vejen ned til byen (1050moh). "Tejeda" er en lille by med små 2000 indbyggere.  Meget velholdt, og præmieret af "la asociación de Los pueblos más bonitos de España" (De smukkeste byer i Spanien). Men da der var lidt tid endnu til bussen dryssede vi ind på "strøget" for at få en øl. Hele bymidten er med fantastik udsigt til det gamle vulkankrater, og til "Bentayga" hvor vi netop havde været. Da vi satte os på restaurationen var himlen stadig blå, men i løbet af 10min., kunne vi godt se det begyndte at trække lidt sammen, og 20 min senere, var hele udsigten stort set væk.


>   klik !! - for store billeder  <

Tjeneren spøgte med det var de "skide arabere der havede kamel-race" ned på stranden, men der var varslet "Kalima" - og det skulle blive en af de værere af slagsen. Årsag til at hele øen blev lukket ned i 24 timer, og tusinder måtte overnatte i lufthavnen.

For os beød den blot 24 timer inden døre, og rødt sand overalt - både uden- og indenfor.

Mandeltræ

"Kalima"